Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Medicinsk fysiologi

Artiklar om kroppens uppbyggnad och funktion. Klicka för att se alla artiklar i ämnet.

Narkos

Narkos eller lokalbedövning vid implantation av en pacemaker är en fråga som ibland dyker upp. I vanliga fall ges endast lokalbedövning kring det område under huden där pacemakern skall placeras. Ingreppet är så litet att narkos, som innebär att patienten får sova, inte användes särskilt ofta i Sverige, kanske endast i några procent.

Unga människor och extremt oroliga patienter brukar få narkos. Om patienten har obehag under operationen kan man ge en lugnande spruta som omedelbart har effekt.

Skulle dosfickan bli infekterad brukar reoperationen ske i narkos då pacemakern placeras djupare in i kroppen t. ex. under den stora bröstmuskeln.

Myokardiet

Myokardiet är hjärtats muskel som omger förmaken och kamrarna. Myokardiet består av tvärstrimmiga muskelceller, som tyvärr inte kan återbildas om de skadas och dör vis t. ex. en hjärtinfarkt. Istället bildas ett bindvävsärr.

Arteriell

Arteriell avser artärer till skillnad från venös som avser vener. Arteriellt blod är rikt på syre och är ljusare än venernas blod. Arteriellt blod pumpas ut från hjärtats vänstra kammare via artärerna till kroppens organ och vävnader som behöver syre.

Aorta

Aorta kallas även stora kroppspulsådern. Aortan utgår från hjärtats vänstra kammare och transporterar blodet från hjärtat ut till hela kroppen. Hos en vuxen människa är den 2–3 cm i genomskärning. Aortan indelas i fyra delar. Den från hjärtat uppåtstigande delen ascendens. Bågen arcus från vilken artärerna till hals, huvud och armar utgår. Den nedstigande delen kallas descendens eller bröstdelen. Bukdelen abdominale, från vilken de grova artärerna till bukhålans organ och benen avgår.

Sinusknutan

Sinusknutan är hjärtats normala impulsgivare och kan liknas vid ett tändstift. Sinusknutan innehåller speciella celler som alstrar och sänder ut de elektriska impulser som rytmiskt sprids över förmaken och sedan till kammarmuskulaturen.

Sjukdomar som drabbar sinusknutan kan skada och kanske förstöra dessa celler så pass att de inte kan fullfölja sin funktion. Man talar om en sjuk sinusknuta som ger vissa symptom (eng. Sick Sinus Syndrome). Det är vanligt att patienter med sjuk sinusknuta får pacemaker.

Prenumerera på innehåll