Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ICD-teknik

Artiklar om ICD. Klicka för att se alla artiklar om ämnet.

Pacemaker- och ICD-patienter sårbara för hackare?

Medicinska implantat sårbara för hackare lyder en rubrik på Sydsvenskan idag. Det är välkänt att datorer kan hackas trots avancerade säkerhetssystem. BBC har nyligen publicerat en artikel om forskare som testat att hacka sig in i medicinska implantat som insulinpumpar, ICD- system eller pacemakers. Dessa tre medicinska apparater kan kommunicera trådlöst med en dator och enheterna kan uppdateras på distans. Kommunikationen är dubbelriktad. BBC skickade ut en varning den 9 april i år om att det finns en teoretisk risk för en hackerattack mot medicinska implantat.

Pacemaker- och ICD-kontroller

IMG_0817_0.jpg

Som du säkert hört eller sett så börjar uppföljningarna av pacemaker- och ICD-patienter allt oftare ske på distans. Med en distanskontroll menas att uppföljningen kan utföras medan patienten är t.ex. i hemmet och ett sjukhusbesök är inte nödvändigt längre.

Skånskt ICD-seminarium i Lund

Hjärt- och lungsjukas länsförening i Skåne län, Skånes universitetssjukhus och sponsrande företag inbjuder till skånskt ICD-seminarium. Målgrupp är ICD-bärare och anhöriga.

Den nya ultraljudsutrustningen eller röntgenkamrorna på flygplatser är ingen fara för pacemakerpatienter och ICD-bärare

800px-PHXtaxi.jpg

Efter ett misslyckat bombförsök på ett plan till USA i december 2009 har flera storflygplatser ökat sina säkerhetskontroller. Med olika sofistikerade apparater vill man försöka avslöja om en passagerare har några explosiva ämnen i kläderna. Man har börjat använda så kallad helkroppsskanning, som ger en datorbild av passageraren mer eller mindre avklädd.

ICD

ICD är en engelsk förkortning för "Implantable Cardioverter Defibrillator" som på svenska skulle kunna översättas med "implanterbar, elektrokonverterare-defibrillator". För enkelhets skull brukar man bara säga ICD eller defibrillator.

Defibrillering

Ibland råkar hjärtat utför så kallat flimmer då förmaken eller hjärtkamrarna råkar ut för ett elektriskt kaos. Flimret medför att pumpfunktionen går förlorad pga att muskelsammandragningarna upphör.Kammarflimmer betraktas som ett hjärtstillestånd och patienten förlorar nästa omedelbart medvetandet. Hjärt- lungräddning måste genast påbörjas. Med en elektrisk apparat, som kallas defibrillator, kan flimmer brytas i de flesta fall.

ICD

ICD är en engelsk förkortning för "Implantable Cardioverter Defibrillator" som på svenska skulle kunna översättas till "implanterbar elkonverterare-defibrillator". ICD- behandling användes för att förhindra ofta livshotande snabba hjärtfrekvenser där mediciner inte har tillräcklig effekt. Pacemaker däremot användes nästan uteslutande för att behandla långsam puls. Operationerna liknar mycket varandra dvs. elektroder placeras i hjärtat och anslutes till ICD- dosan eller pacemakern. ICD- dosan har nuförtiden även en inbyggd pacemaker, om pulsen skulle bli för långsam.

Prenumerera på innehåll