Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Operationen 6: efterkontroll

img_0701_m.jpg

Direkt efter operationen finjusterar pacemakersjuksköterskan pacemakerns inställningarna med hjälp av en programmerare. Hon testar att elektroderna stimulerar hjärtat korrekt och att signalerna från hjärtat inte är för svaga.

Sköterskan gör en grundinställning av pacemakern, kontrollerar att batterier och frekvenser är som det skall. Patienten kan t.om. beställa vilken pulsfrekvens hon vill ha t.ex. lägsta frekvens 60 slag per minut. Patienten får även besked om hur såret skall skötas de närmaste veckorna. Den nedre bilden visar en pacemakerprogrammerare med en tryckkänslig skärm där inställningar görs.

Pacemakermottagningen Lunds Universitetssjukhus
Foto: Magnus Tamelander
Copyright © 2007