Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Lokalbedövning

Lokalbedövning vid pacemakeroperationer är den gängse bedövningsformen idag vid nästan alla pacemakeringrepp. Bedövningen liknar den vid tandläkarbedövning. En pacemakeroperation är så pass liten att nedsövning med narkosmedel anses onödig.

Ett undantag är barn och ibland en del patienter, som fått någon komplikation i pacemakerfickan. Här kan narkos vara befogat.

Fördelen med lokalbedövningen är att patienten kan gå upp direkt efter operationen, äta och kanske åka hem samma dag. Några patienter är så pass sjuka att en narkos kan bli farlig för dem till skillnad från lokalbedövning.

Tilläggas kan att inläggningen av elektroderna i hjärtat är i stort sett helt smärtfri.