Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Leva med pacemaker

bild5.jpg

Ta din tid för återhämtning hemma

Den första tiden hemma efter din operation behöver du för att återhämta dig. Återhämtningstiden är olika för varje individ, det kan röra sig om något dygn upp till någon vecka.

Första tiden

Under den första veckan bör du undvika tunga lyft och låta förbandet sitta kvar på operationssåret. Du bör inte bada under de första 5-6 dagarna. Har du fått ett plastförband över såret kan du duscha.

Vanligtvis sys såret med tråd som absorberas, då behövs inte stygnen tas bort. Om du skulle märka att såret blir rött eller varmt, om det svullnar, värker eller vätskar sig ska du omedelbart kontakta din pacemakermottagning. Såret kan klia första tiden men undvik att röra det och torka försiktigt med handduk under första månaden. Spricker sårkanterna upp finns risk för infektion.

Börja med försiktig motion

Gör i början endast försiktiga rörelser med armen som är närmast pulsgeneratorn. Undvik stretching, lyft och plötsliga, ryckiga rörelser. Efter någon vecka, när såret har läkt, kan du röra dig som vanligt.

Med tiden vänjer du dig vid pacemakern och tänker inte så mycket på den. Kom ihåg att lev som vanligt och gör saker som du gjorde innan du fick pacemakern. Har du frågor kan du ställa dessa vid första kontrollen.

Du kan leva ett normalt liv med pacemakern

Tycker du att pacemakern sitter ivägen för t.ex. bilbälte, hängslen, bh-band mm. så kan du alltid klippa till lite skumgummi och placera över dosan på något praktiskt sätt. Framför allt magra personer kan ha lite värk över pacemakern eller där elektroderna går in under nyckelbenet.

Pacemakern kan röra sig

Ibland glider pacemakern iväg några centimeter under huden. Det är ingen fara, elektroderna skall vara fast förankrade. Om pacemakern ligger ivägen för armen eller ställer sig på högkant när du vänder dig i sängen så säg till på mottagningen. Man bör eftersträva att du inte skall känna så mycket av din pacemaker. Har du besvär får ytterligare en operation göras där bara själva dosan flyttas några centimeter. Det är en liten operation som endast tar några minuter.

Är det dags att byta din pacemaker p.g.a. batteriurladdning och du inte är riktigt nöjd med dosfickan så säg till din operatör så flyttar han fickan något under bytet av pacemaker.

Lev ett normalt liv

I början är du nog ständigt medveten om att du har fått en pacemaker, men efter hand tänker du allt mindre på det.

Få begränsningar

Livet med pacemakern innebär egentligen inte någon begränsning i det dagliga livet. Fortsätt att leva som vanligt. Du kan promenera, cykla, spela golf och återuppta de aktiviteter som du gjorde före operationen. Du bör dock använda gott omdöme och undvika sporter med mycket kraftiga armrörelser som snabb simning och tung styrketräning av axelpartiet.

Dammsugare och mobiltelefoner

Du kan fortsätta dammsuga och tala i mobiltelefon

Pacemakern hindrar dig inte från att använda vanliga elektriska apparater i hemmet. Dator, brödrost, mikrovågsugn, radio, tv, rakapparat, dammsugare och telefon stör inte pacemakern. Det går också bra att använda mobiltelefoner men de bör inte förvaras precis intill pacemakerdosan. Din pacemaker fungerar också oberoende av röntgen, ultraljudsundersökningar och mammografi.

Tänk ändå alltid på att, i god tid före en medicinsk behandling eller undersökning, berätta för läkare, sjukvårdspersonal och tandläkare att du har en pacemaker. Inför vissa ingrepp kan du behöva antibiotika till skydd mot infektioner.

Undvik EMI

LÄS MER

» Magnetfält – EMI

Din pacemaker kan påverkas av stark elektromagnetisk interferens (EMI) från yttre störningskällor. Du bör informera din pacemakerläkare om du i ditt arbete kommer i kontakt med kraftiga elektromagnetiska fält.

Det är klokt att inte stå stilla intill apparater som alstrar hög EMI. Exempel på sådana är metalldetektorer och säkerhetssystem som används i butiker och på flygplatser. Om du mekar med bilen, tänk på att bilens elsystem också kan orsaka EMI. I regel behöver du bara gå undan från EMI-källan eller stänga av den för att störningen ska upphöra.