Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Flyga med pacemaker

Santa-Maria4.jpg
Venedig med Santa Maria i bakgrunden

Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att resa med flyg om man har pacemaker. Det är helt felaktigt. Pacemakern stör inte planets utrustning eller tvärtom.

Vapenkontroll

Du ska helst ta med dig ett intyg från din läkare att du har pacemaker. De flesta patienter har ett s.k. pacemakerkort. På intyget eller kortet framgår det tydligt, på både svenska och engelska att man har pacemaker.

Ibland vill säkerhetspersonalen undersöka patienten med handdetektorer. Pacemakerstimuleringen kan störas under några sekunder och mår du inte bra så säg till personalen. Pacemakern skadas inte av undersökningen.