Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Visst finns det känsel i hjärtat

När jag fick min pacemaker (akut) insisterade jag på att få slippa alla avtrubbande mediciner.
Jag var därför helt klar i huvudet under ingreppet. Dessutom var operatören synnerligen tillmötesgående och berättade hela tiden vad han höll på med och besvarade detaljerat på alla mina frågor.
Jag kunde dessutom hela tiden följa med på röntgenbilden och därmed se det han såg.
Detta var en av de mest intressanta upplevelser jag haft och jag kunde direkt efter ingreppet resa mig upp och gå ut från operationssalen och jag kände på en gång hur bra jag mådde.

Men nu till saken. När elektroden i förmaket skulle fästas kände jag tydligt varje gång elektroden nuddade insidan av förkammarväggen. Detta upprepades ett antal gånger eftersom det var svårt att hitta en plats som gav tillräckligt låg impedans. Det gjorde absolut inte ont, men beröringskänslan var tydlig. Läkaren trodde mig först inte, men fick ge sig efter det att han gjort några blindtester.
Huruvida jag också skulle kunna känna beröring i kammaren vet jag inte. Där sätts ju inte elektroden i själva väggen.

Det är således vanskligt att säga att man inte kan känna något alls i hjärtat, men jag håller med om att man inte kan känna smärta i hjärtat.

Sedan får man inte glömma att det finns nerver i bröstkorgens övriga muskler. I vissa kroppsställningar är det fullt möjligt att känna pacemakerns stötar om elektroderna är unipolära. Det beror på att vid unipolära elektroder går strömmen tillbaka till pacemakern från elektrodspetsen närmaste vägen genom kroppen. Dessa stötar är inte smärtsamma men kan kännas som små "ticks" i varierande delar av bröstkorgen. Skulle man tycka detta är obehagligt kan man be sjukhuset ställa om till bipolärt läge. Då går strömmen istället tillbaka genom elektroden.

Sedan är frågan vad pacemakeranvändare menar då de säger sig känna stötar. Som Thomas skriver någon annan stans händer det ibland att hjärtat fyllts med extra mycket blod innan nästa slag kommer. Det kan faktiskt kännas som en smärtsam stöt upp från hjärtat mot strupen.

SLUTLIGEN skulle jag vilja uppmana alla att skapa ett eget konto här på pacemaker-info och även ställa era frågor och funderingar i vårt forum. Då kan även vi vanliga pacemaker- och ICD-bärare hjälpa till och besvara era frågor.

/Per Scherman (pacemakerbärare sedan 2008)

Hej Per och tack för dina komentarer till frågan om Stötar.

Under operationen är det många som upplever vid elektrodplaceringen att hjärtat gör en kullerbytta,ett extra slag kommer, pga elektroden retar hjärtat och vissa upplever detta som obehagligt men inte smärtsamt. En del kan som du också uppleva retning och speciellt när man ska placera förmakselektroden och skruva in den att det känns. Detta pga hjärtväggen är väldigt tunn där och skruven kan perforera (gå igenom) hjärtväggen och reta hjärtsäcken(perikardiet) som är smärtkänsligt.Känner patienten smärta ska operatören direkt skruva ut elektroden och omplacera till ett ställe där det inte känns någon smärta.
Våra patienter tar sällan några lugnande medel inför operationen pga de inte känner av mycket vid implantaionen och bästa medicinen är alltid att man erbjuder patienten att hålla handen under operation.

Det är mycket roligt att höra andras kommentarer om hur de har upplevt ingreppet och vilken erfarenhet de har. Andvänd gärna vårt forum till detta.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska