Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vilopuls på 31

Hej! Och tack för en bra infosida!!

32-årig man, diagnostiserad med spondylartrit (uppfyllde inte kriterier for bechterew/psoriasisartrit). Annars frisk. Vid 18-års ålder mättes vilopulsen til 56.

Sista 4 åren klagat på (konstant) trötthet. Symptomökning under sista halvåret med yrsel, nedsatt ork/tungandad vid fysisk ansträngning, även huvudvärk/bröstsmärtor vid max ansträngning. Sista månaden haft 2 (nästan) svimningsepisoder: svartnar för ögonen, mister kraft i armar o ben, måste ligga några minuter innan jag hamtar mig. Symptom på yrsel finns nu varje dag.

Har haft Holter-registrering under ett dygn, fick besked om att den var normal (vilopuls på 31, högsta registrerade puls på 150 vid snabb gång i uppförsbacke). Det är beställt ultraljud av hjärtat, om den är normal pratade dom om remiss til neurolog.

Min fråga: Kan mina symptom bero på min låga vilopuls?? Tycker det känns konstigt att den är "normal" och att dom pratar om neurolog. Jag var ganska vältranad när jag var 18, men det är ju 14 år sen, nu är jag väl normaltranad...

Tacksam för dina tankar!

Hej,

Mina första, spontana reaktion är att du måste få en pacemaker! 31/min i vilopuls är nästan 20 slag för lite/ minut. Jag tror inte ens en maratonlöpare har en vilopuls på 31/ minut.

Du uppfyller alla symtomen för att få en pacemaker, som kan göra dig frisk, så jag undrar lite hur din läkare tänker.Du har "förlorat" fyra år här....

Tyvärr finns ett par sjukhus i Sverige där enstaka läkare i stort sett aktivt bromsar inläggning av pacemaker, trots att patienten uppfyller alla kriterier att få en.

Vi har genom åren besvarat ett tusental patientbrev så vi ser vilka sjukhus det är och vilka läkare som är bromsklossar! Du får gärna återkomma med ett mail, du behöver bara skriva sjukhusets namn.

En pacemaker är en billig investering för att få ett helt annat aktivt liv. Försök få en annan läkare att bedöma dig. Om du inte lyckas skall vi försöka hjälpa dig. Neurologen kan vänta...eller tror läkaren att du har epilepsi?

Lycka till,

Kom ihåg att allt flera sjuka i Sverige måste kämpa för att få rätt vård!

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund