Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vilka argument finns för att min far ska ha pacemaker?

Min far är 85 år. Har genomgått en bypass för ett par år sedan. Har ofta varit mycket fysiskt trött sedan denna. Är helt klar i huvudet och vill kunna göra så mkt mer fysiskt. Har haft kontakt med den lokala vårdcentralen och går på många mediciner. Har svimmat ett par gånger utanför hemmet och fått åka ambulans till sjukhus. Nu senast i går morse var han så dålig hemma så ambulans tillkallades och han ligger nu på sjukhus. Han har väldigt låg puls men är klar och vill bara hem. Vi anhöriga undrar nu hur vi ska kunna hjälpa honom genom att försöka övertyga läkarna att operera in en pacemaker. Vad ska vi anhöriga och min far föra fram för argument för att nå fram?

Vi är tacksamma för alla tips!

Hejsan,

Som ni förstår kan jag inte säga om er far behöver pacemaker eller ej utan att ha undersökt honom. Jag kan inte rikta kritik mot de läkare som inte vill lägga in en pacemaker heller.

Det finns strikta riktlinjer från internationella organisationer när en pacemaker skall läggas in. Det är möjligt att er fars läkare följer dem.

Enkelt uttryckt så får patienter en pacemaker om de har en symtomgivande låg puls.Det finns enstaka undantag men de är få. För låg puls leder till trötthet, ofta yrselattacker, svartningskänsla för ögonen, svimningskänsla eller svimningar. Äldre människor utvecklar ganska fort hjärtsvikt och måste läggas in på sjukhus ibland för att driva ut vätska bl.a. Dyrbar medicin mot hjärtsvikt måste ibland sättas in. En annan risk är yrseln som kan leda till att man faller och äldre människor med skört skelett kan t ex få ett lårbensbrott, som är en dyr och plågsam historia. Ev svimningar leder ofta till ambulanstransporter med akutbesök, också dyrt.

En pacemaker är inte dyr och den kan ofta läggas in polikliniskt.Ligger pulsen på 40-45 slag/min så blir ju många äldre patienter piggare direkt efter pacemakerinläggningen.

Om er far nu har väldigt låg puls, svimmar och måste läggas in och fysiskt konstant trött, då skulle vi lägga in en pacemaker på patienten oavsett ålder. Ligger pulsen under 40 dagtid anser jag att det är en klar indikation för pacemaker.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund