Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Viktiga frågor gällande livslängd och hantering av pacemakeropererade personer!!!

Fråga 1. Som ni har nämnt på många ställen har pacemakern räddat många liv genom att förlänga en persons livslängd. Själv var jag endast 7 år när jag fick min pacemaker och var därför ganska omedveten om hela situationen. Om jag inte opererades skulle jag endast bli ca 40 år enligt mina läkare. Jag vet att det är väldigt individuellt och olika faktorer som avgör, men om man lever ett sunt liv med träning,bra kost ingen rökning osvosv. Har man då möjligheten att leva lika länge som en 'vanlig person' D.v.s får man möjlighet att leva ett långt liv som tex upp till 90-100 år eller blir ens medelålder lägre om man har en pacemaker generellt?

Fråga 2. Som jag nämnt var jag liten när jag fick min första pacemaker och jag har nu bytt ut den en gång för två är sedan är idag 19 år. Enda sedan dag 1. Har jag skämts över mina fula är på bröstkorgen har 2 stycken och jag har i 3 års tid Aktivt försökt få läkarna att hjälpa mig att reducera/camoflera mina ärr utan framgång. I jämna mellanrum blir jag demprimerad speciellt under sommarhalvåret då jag inte vill att mina ärr ska synas. När jag gick i skolan undvek jag idrotten för att dölja mina ärr alternativt duschade inte (vilket mer var aktuellt under gymnasietiden). Att jag är pacemaker opererad är min djupaste hemlighet, endast min familj o mina läkare samt skolsköterskan vet om detta. Jag vill inte vara annorlunda, jag vill inte att folk ska fråga varför jag är 2 feta ärr på bröstkorgen. Jag blir så ledsen och frustrerad att ingen hjälper mig att reducera dessa ärr? Borde man inte få någon form av bidrag för detta om inte läkarna kan hjälpa mig med detta (de hör inte av sig..)för att göra de privat? Detta påverkar mig oherört mycket... Finns de några exempel på människor som har näst intill osynliga pacemakeroperations ärr? :-( jag mår verkligen jätte dåligt av mina ärr.... snart är de sommar igen, ännu en hemsk sommar..

Fråga 3. Finns de ingen pacemaker som inte piper när man passerar spärrarna på flygplatsen? (Titan ska väll inte pipa?) Tycker personalen skriker ut att man har pacemaker när man ska gå på sidan och man blir behandlad som ett miffo. Jag kan inte resa med mina vänner heller då jag inte vill att de ska få reda på att jag har en pacemaker.. och det är inte speciellt kul att bli utstirrad av andra resnärer heller.

Fråga 4. Kan man skaffa inplantat om man redan har en pacemaker (under nyckelbenet)
detta vill jag göra dels för att jag tränar mycket och har lågfett procent (således ganska små bröst) och för att försöka dölja ärret jag har mellan brösten.

TACKSAM FÖR SVAR!
Tjej 19 år och besvärad

Hej,

Om du inte har någon annan sjukdom i hjärtat kan du bli lika gammal som en person utan pacemaker.

Beträffande dina operationsärr så är det här ett svårt dilemma för framför allt flickor och yngre kvinnor med missprydande ärr. Ibland har jag haft tonårsflickor som vägrat att få en pacemaker pga det postoperativa ärret trots att de mådde dåligt av den låga hjärtfrekvensen. Det är först när de börjar svimma som de accepterar en pacemakerinläggning.Men efter operationen blev de friska och fick en hög livskvalitet jämfört med tidigare. Många ångrade då att de gått i flera år utan pacemaker och mått dåligt bara för att inte få ett ärr på huden.

Har du ett "normalt" ärr så kan man väl inte göra så mycket åt det. Har du ett sk keloidärr som buktar ut bör du få en remiss till en plastikkirurg tycker jag.Om du skall skaffa bröstimplantat, vilket går bra med pacemaker, kan du fråga din operatör om han samtidigt kan göra dina pacemakerärr "snyggare".

Flygplatskontroller är svårare. Det är stora variationer på vilket system som användes. Många flygplatser kräver att patienten går vid sidan av metallbågen men att de måste visa upp sitt pacemakerkort.På andra platser råder andra rutiner. Så att det piper beror inte på pacemakern utan vilket system säkerhetspersonalen har vid respektive flygplats och land.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund