Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur vet man om man har flimmer på hjärtat?

Hej.Har oroligt hjärta sen lång tid tillbaka-hjärtklappning-äter propranolol för det.
Började få extraslag på hjärtat i höstas-sånna som känns otäckt i halsen...
Men sen i vintras får jag ngt annat slags extraslag...det darrar till lixom i hjärttrakten-får det inte ofta-ca 1gr/dag.Är detta sk flimmer?
Kollat med EKG:n flera ggr-men det var före detta "darr",har gjort ett ARB.ekg i höstas -också före detta.24timmars ekg gjordes för flera år sen-allt detta UA-förutom att jag har lite snabb puls.
Min fråga är om jag måste kontakta sjukvården igen eller om jag kan vara lugn i de undersökningar jag gjort tidigare?!
Är en 39årig kvinna som är mkt orolig & lider av GAD-går i KBTterapi och "tränar" på att INTE kontakta sjukvården då jag tror att jag är dödligt sjuk i alla sjd....

Hej

Man kan ha olika extraslag som kommer antingen långt ner från hjärtat eller lite längre upp och de kan upplevas olika. Extraslagen som kommer från kammaren kan upplevas som en kullerbytta och uppleves som otäcka i halsen Jag tror inte att du har förmaksflimmer utan det kan vara extraslag som kommer lite högre upp i hjärtat. Dessa är helt ofarliga. Flimmer brukar uppleves som lite snabbare och som en oregelbunden puls. Kan inte helt ge dig ett korrekt svar på det du frågar om. Det bästa är att kunna fånga det du känner när man tar ett EKG vilket ibland kan vara svårt.

lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska