Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur vet man om ens PM är MR-säker?

Jag fick en PM 2012-02-10 av märket St. Jude Medical. Jag har läst att deras nya modeller är MR-säkra, dvs att man kan genomgå en MR-undersökning utan problem. Men hur vet jag att den modell jag har är det eller inte? Finns det något register jag kan kolla i? Jag har nämligen ett cavernom i hjärnan som måste kollas med MR regelbundet.

Hej

Ta kontakt med din pacemakermottagning för att få uppgifter på vilken pacemakermodell du har och om den och dina elektroder är MR säkra eller ej. Det hjälper tyvärr inte med att pacemakern är MR säker utan dina elektroder ska också vara säkra för det höga magnetfältet som du utsätts för under MR.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.