Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ves-farligt?

Hej Thomas!
Har efter ett 24-timmars-ekg fått veta att jag hade 64 ves och en del av dom var "kopplade" alltså kom två i rad. Nu har jag tittat runt på den här siten och lärt mej mer om ves. Men jag förstår inte riktigt, i vissa svar säger du att ves är normalfynd och ofarligt, i vissa svar säger du att det är mer allvarligt. Som jag förstår beror det också på varifrån i kamrarna extraslagen kommer. Kan man se detta på ett vanligt ekg? Jag tränar fotboll 4 gånger i veckan utan problem.Jag är 34 år.
Kalle

Hej Kalle,

Rent generellt kan man säga att extraslag hos de flesta människor är ett normalfynd och extraslagen inte har någon betydelse. Emellertid, i enstaka fall, kan extraslagen starta en hjärtklappning. De är framför allt hos patienter som har medfödda sk extrabanor i hjärtat eller som av någon anledning har någon sjukdom som berör förmaken eller kamrarna.
Det är dock inte heller så vanligt att de får arytmier pga extraslagen.

Patienterna pressar läkarna på att få någon form av garanti att extraslagen är helt ofarliga, men det kan vi inte ge, som du förstår.

Är ditt hjärta friskt så är det en minimal risk att du skall få hjärtklappning.

Extraslag är ett stort problem hos många patienter och ger dem en sämre livskvalitet pga dels att slagen är obehagliga dels att patienterna oroar sig för att få hjärtklappning.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund