Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vart går gränsen mellan att få en pacemaker och att få ett nytt hjärta?

Hur bestämmer en läkare att en pacemaker inte kommer hjälpa utan man måste få ett nytt hjärta?

Hej
Att få en pacemaker eller att få ett helt nytt hjärta är 2 olika saker. Att få en pacemaker innebär ofta att hjärtat mår bra för övrigt men att det har problem med de elektriska signalerna inuti hjärtat och som då leder till att pulsen blir för långsam. När man är i behov av att få ett nytt hjärta så är det inte det elektriska systemet som felar utan själva hjärtmuskeln som är så skadad eller förstorad så att det inte klarar att pumpa runt tillräckligt med blod ut i kroppen. Detta kan ex bero på att man haft många hjärtinfarkter vilket skadat hjärtmuskeln.
Vissa personer som har hjärtsvikt kan vara hjälpta av att få en CRT-pacemaker som kan stimulera både vänster och höger hjärthalva och som där igenom synkronisera hjärtats pumpförmåga och förbättra dess arbete.(läs mer om CRT behandling under fördjupnings texten) Detta kan vara ett sätt att låta patienterna må lite bättre under en tid men när hjärtsvikten efter ett tag åter försämras kan erbjudas hjärttransplantation. Detta beslut konsulteras ofta mellan läkare som är specialister inom hjärtsvikt och transplantaion så det är svårt att säga när en läkare bestämmer att man ska erbjudas ett nytt hjärta.

Hoppas detta kan ge ett litet svar på din fråga.
Mvh
Pacemakersjuksköterska
Maria