Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Varför kan inte sjukvården låna ut blodtrycksmätare isf att ignorera problemet? Min mamma fick pacemaker efter eget test.

Hej och Tack för en fin sida!

Jag har en åsikt:
Min mamma har för ca. ett år sedan börjat känna sig yr. Ingen inom sjukvården har tagit detta riktigt på allvar. Jag besökte henne i slutet av juli och tog då med mig min egen blodtrycksmätare (Omron M6, apoteket).
Svaren vi fick då vi mätte (jag angav datum och klockslag):
109/72 Puls 99
127/11 Puls 113
102/63 Puls 50
126/66 Puls 58
128/70 Puls 92
153/91 Puls 60
110/74 Puls 66
133/99 Puls 49
103/55 Puls 44
147/87 Puls 103
116/72 Puls 99
100/52 Puls 45
Dessa värden togs från kl. 9 -- kl. 19 följande dag.(1,5dygn)
En symbol, ett hjärta visas vid så gott som alla mätningar: "Oregelbundna hjärtslag"

När Kalmar sjukhus fick se detta, då blev min mamma inlagd och har nu fått en pacemaker.
Det jag kan ha synpunkt på är att: Varför kan inte sjukvården låna ut sådana här blodtrycksmätare isf att ignorera problemet?
-Det är nog ett virus, det hjälper inte att ta EKG, osv...är de svar min mamma fått.
Min mamma hade puls 130 och hjärtat stod nästan still på natten.
Det är allvarligt!
Varför ska en lekman, som jag indikera att något är fel?
Jag hade ingen aning själv men har förstått allvare i efterhand.
Tack till Kalmar sjukhus - hjärtavdelningen, som tog mina siffror på allvar!

Vem behöver en pacemaker?Hej och tack för ditt brev!
Du sätter fingret på en brännande punkt: "Varför skall en lekman, som jag indikera att något är fel?"
Under mina trettio år som jag arbetat med oregelbunden puls (arytmi), har det varit bedrövligt att höra hur många patienter som har haft symptom på arytmi (ibland upptill fem-tio år) innan någon annan läkare, beslutar sig för att kolla pulsen. Då upptäcker man ganska ofta att den är för långsam, för snabb eller helt oregelbunden.

Många patienter har fått en helt felaktig diagnos från början och på något sätt omprövas inte denna diagnos i många fall. De som svimmar har epilepsi när det i själva verket rör sig om korta episoder med hjärtstillestånd. De som har långsam puls "är vältränade" trots typiska symptom på en för långsam puls. Din mamma fick diagnosen...ett virus.. som orsak etc.

När Maria , Magnus och jag startade den här sidan, så var tanken att ge information till patienter som var och är i behov av pacemakervård. Men efter en kort tid började många frågor handla om konstiga hjärtslag, arytmier, svimningar och yrsel och ingen adekvat hjälp fanns att få. Du kan ögna igenom en del frågor här nere om du vill.

Vi förstod att vi behövde en webbsida till för att informera om arytmier till allmänheten som alltmer letar efter hjälp och svar på internet. Vi skapade sidan www.arytmia.se för att skriva om förmaksflimmer, hur man mäter sin puls, symptom på arytmi mm. Jag började skriva artiklar om arytmier och hur viktigt det är att folk har lite kunskap om dem. Jag skickade och skickar artiklar till dagstidningar, hälsotidningar och söker donationer för att kunna göra reklam för vår verksamhet, som är ideell.

Vi har inte fått någon respons. Ingen tidning har tagit upp vad vi skrivit och de flesta har inte ens svarat.
Detta är märkligt. Arytmier är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Men det skrivs nästan bara om hjärtinfarkt.

Hade du haft lite kunskap om arytmier och kunnat ta pulsen på din mamma och räknat den, då hon hade yrsel, så hade hon kanske fått en pacemaker ett år tidigare!

Att räkna pulsen är så pass lätt och viktigt om man inte mår bra, så alla människor bör kunna det. Vi har gjort en infosida på YouTube hur man mäter pulsen. Med lite träning på sig själv och kanske anhöriga så blir man snabbt skicklig på att göra en korrekt mätning. Tyvärr går säkert tusentals svenskar omkring med oupptäckt pulsstörning och många mår dåligt.

Samhället lär ut hjärt-lungräddning och sk hjärtstartare placeras ut som du sett och det är bra. Men på något sätt kommer denna drastiska behandling in för sent i förloppet (endast 5-6% skrivs ut levande från sjukhuset).

Många patienter har alarmerande arytmier som en slags förvarning innan en fatal arytmi slår till. Om man kan avslöja detta med information till allmänheten, så kan behandling sättas in på ett tidigare stadium och ge en helt annan prognos, som du förstår.

Blodtrycksmätare med frekvensmätare är bra och du handlade helt korrekt när du förstod att pulsen var för låg.
Patienter och ofta anhöriga får ett allt större ansvar över sin hälsa. Därför är kunskap t.ex. när det gäller hjärtan, livsviktig!

Vi kämpar på med vår informationskampanj!

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund