Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan det vara svårt att skilja mellan extraslag och flimmer?

Jag har själv förmaksflimmer och har också pacemaker. Men frågan gäller egentligen min man. Vid ett tillfälle var han yr och matt när han gick upp. Han tolkade det först som att han hade lågt blodsocker eftersom han har diabetes men så var inte fallet, och jag kände på hans puls ett antal gånger och tyckte den kändes som min när jag har flimmer. Det kändes likadant under ett halvt dygn men när vi kom till akuten hade det gått över.

Vid en senare läkarundersökning tror inte läkaren att det kan ha varit fråga om flimmer utan trodde det var extraslag. Min fråga är om man kan ha så täta extraslag under en längre period att det är svårt att känna skillnad mellan flimmer och extraslag? Det här hände för tre-fyra månader sen men det har inte uppstått någon liknande situation efter denna.

Hej,

För mig låter det som du fann ett förmaksflimmer. Att man helt plötsligt får en massa extraslag en halv dag och sedan att de helt försvinner är ovanligt.
Typiskt vid pulstagning vid förmaksflimmer är att fyllnaden av pulsen är ojämn förutom den oregelbundna rytmen. Som du skriver kan man bli lite påverkad när flimret startar, blodcirkulationen försämras något.
Det är bra att du kontrollerar pulsen på din man. Tränar man lite är det lätt att känna något nytillkommet. Förmaksflimmer är ju vanligt ju äldre man blir och börjar din man få flera längre anfall behövs bloduttunnande medicin.

Mvh
Thomas Fåhraeus