Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vänster kammare

Vid en ultraljudsundersökning fick jag reda på att vänster förmak var något förstorad. Jag har i perioder massor av extraslag som jag levt med under lång tid. Har också gjort ablation där en x:tra ledningsbana brändes bort. Dock togs inte x:traslagen bort men däremot attackerna med mycket snabb puls. Läkaren som såg att jag hade förstorat förmak talade inte om medicinering eller annan behandling. Är det farligt att gå omkring med förstorat förmak och vad kan hända i så fall? I dagsläget har jg inga x:tra slag men däremot svår yrsel. Undrar om allt hänger samman på något sätt? Vänliga hälsningar Ina

Hej Ina,

En lätt förstoring av vänster förmak brukar inte leda till några större besvär. Har du haft mycket och långa episoder med hjärtklappning kan en viss förstoring ske av ffa kamrarna. Tar man bort hjärtklappningen brukar hjärtat återgå till sin normala form.
Efter din ablation, som lyckades då hjärtklappningen försvann, brukar man inte behöva ta hjärtmedicin.
I framtiden kan det vara klokt att kontrollera ditt hjärta med ultraljud för att se att vänster förmak inte blir större med åren. Är förmaken kraftigt förstorade finns en risk att man kan få förmaksflimmer i framtiden.

Yrsel har många olika förklaringar och jag tror inte ditt hjärta ger dig dessa besvär. Ditt blodtryck är väl normalt? Kolla det om du inte gjort det på länge.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund