Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur vanligt är stor trombos i halsven orsakad av pm?

Jag är en kvinna på 50+ som fick en pm(i subclaviavenen) i slutet på november pga sjuk sinusknuta. Bara 2 v senare fick jag ont av svullna lymfkörtlar på vänster sida av halsen och feberattacker. Jag blev inlagd, det konstaterades gm CT och ultraljud att jag hade en massiv trombos i vä halsven med totalstopp, plus trombos i subclavia. Orsakad av min pm.
Tillfrågad pmexpert sa att om jag inte var helt beroende av min pm skulle den ut. Alternativet var livslång waranbehandling. Så för 3v sedan togs min pm ut.
Är det en lämplig behandling? Och waranbehandling på 6 mån inleddes.
Enligt hjärtläkare är en ny pm i en ven längre fram uteslutet. Om det blir HELT nödvändigt med pm kan man överväga att sätta in epikardiella pmelektroder - rätt in i hjärtat.Det är väldigt ovanligt? Vilka risker finns? Behöver en sec opinion.

Det har varit en kämpig tid med svåra besked att landa i.
Känner ni till fler som drabbats som jag? Kan det ev handla om allergi mot pmelektrodens plasthölje?
Vad kan jag förvänta mig nu? Vet man vad som styr/påverkar en sjuk sinusknutas funktion?
Mina gamla symtom med yrsel och trötthet kommer förstås tillbaka.
Är det troligt att de snart försämras?
Hälsar Matilda

Hej,

Som vi tidigare skrivit så får över 50% av pacemakerpatienter en trombosbildning där elektroden går in i vensystemet. Oftast är trombosen så liten att den inte påverkar blodflödet från t ex armen. Och ofta försvinner trombosen så småningom. I några procent är trombosen så stor att den täpper till hela venen, t ex vena subclavia under nyckelbenet. Man får en ocklusion och armen sväller upp pga det försämrade blodflödet.
Det vanliga är att får man en ockluderande propp efter operationen så sätter man in t ex Waran för att minska risken för ökad proppbildning. Misstänker man dessutom en infektion i pacemakersystemets elektroder , måste ta bort pacemakerelektroderna och dosan.Efter en antibiotikakur och waranbehandling brukar de flesta läkare lägga in ett nytt system på andra sidan. Risken att du även får en trombos där finns ju, men under mina år har jag aldrig sett någon som får totalstopp på bägge sidorna i vensystemet.Har du en annorlunda blodbild med benägenhet till blodproppar får man tänka om.

I sällsynta fall har en patient en ocklusion av hela övre hålvenen av någon anledning. Röntgenläkare kan då gå in nerifrån och "borra" upp den gamla proppen så att man kan lägga in ett pacemakersystem "ovanifrån" dvs på det vanliga sättet.

Personligen tycker jag epikardiella elektroder låter lite drastiskt. När det hela är läkt, vilket kan ta någon månad, kan man utföra en kontraströntgen eller CT för att se hur vensystemet ser ut på motsatta sidan. Är det helt normalt skulle jag välja att lägga elektroderna denna väg.

Lycka till,

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred