Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur vanligt är det med infektioner (typ endokardit, stafylokocker osv) till följd av att man har PM? Bör man vara extra försiktig med något för att undvika sådant? Vad jag förstår leder obehandlad endokardit till döden. Mvh Undrande med PM

Hur vanligt är det med infektioner (typ endokardit, stafylokocker osv) till följd av att man har PM? Bör man vara extra försiktig med något för att undvika sådant? Vad jag förstår leder obehandlad endokardit till döden.

Mvh Undrande med PM

Hej Undrande,
Endokardit, myocardit, pericardit är inflammationer- infektioner i hjärtats vävnad och hjärtsäcken. Ibland är alla lagren involverade. Insidan av hjärtat, endocardiet, är känsligt om en infektion skulle uppstå, t ex genom en sepsis (blodförgiftning). Bakterier kan slå sig ned på klaffarna eller i klaffarnas upphängningsanordning och bilda bakteriehärdar som fortsätter att sprida ut bakterier i blodomloppet.Vissa bakteriestammar är allvarligare än andra.

Har man ett sk främmande föremål i hjärtat (konstgjord klaff, ICD - eller pacemakerelektroder) så kan bakterier slå sig ned på dessa föremål och föröka sig. Misstänker man en endocardit på en pacemaker/ICD patient görs alltid ultraljud (EKO) och ofta kan man se pålagringar på någon elektrod antingen i förmaket, i klaffplanet (tricuspidalisklaffen) eller i höger kammare. Med rätt antibiotikum kan små bakterie-härdar botas utan kirurgiskt ingrepp. Vid större pålagringar är det riskabelt att försöka dra ut elektroden då pålagringarna kan lossna och pumpas in i lungorna. En säker metod är då att öppna bröstkorgen och sedan öppna höger förmak (hjärt- lungmaskinen tar över blodcirkulationen) och ta bort pålagringarna på elektroden. Därefter kan man ta bort hela elektroden och sy fast en ny på hjärtats utsida. Är patienten inte helt pacemakerberoende kan man försöka bota infektionen och därefter lägga in en ny elektrod i t ex höger kammare.

Det finns lite andra tekniker med laserkatetrar, speciella sugrör mm, allt beroende på hur stor pålagringen är och hur pass påverkad patienten är.Endocardit pga elektrod i hjärtat är ganska ovanligt. Vi ser något enstaka fall/ år bland våra 10 000-15 000 patienter i Lund. Personligen har jag inte sett något dödsfall i "elektrod-endocardit". Vi föreslår inga speciella metoder för att skydda sig själv. Vid svåra tandköttsinfektioner kan det vara klokt att ta antibiotika men de har ju ofta tandläkaren satt in.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund