Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vad menas med en sk Chock-storm? och vad bör man göra vid ett sådant tillfälle?

Vad menas med en sk Chock-storm? och vad bör man göra vid ett sådant tillfälle?

Hej Sara

Om jag förstår dig rätt så är det en shock-storm från en ICD som är din fråga.
En shock-storm är egentligen en behandling från ICD med ett stort antal chocker/defibrilleringar troligtvist pga en "elektrisk-storm"/många hjärtrusningar/kammartackykardier i rad. Detta betyder att ICD troligtvist behandlar tackykardin rätt med shockbehandling men direkt efter startar hjärtrusningen om igen och ICD ger då åter behandling vilket kan leda till att man får många shocker i rad.
Vad man ska göra i en sådan situation? Säg till närmaste person ringa SOS/112 direkt för att komma till närmaste sjukhus för behandling och hjälp. På sjukhuset ger man läkemedel mot hjärtrusningen och programmera ICD till att inte ge behandling i vaket tillstånd. Vad som också är viktigt att veta är att det inte är farligt att hålla i den personen som får shockerna. I en sådan situationen behövs allt stöd man kan få.
Läs gärna avsnittet om ICD .

Hoppas detta gav dig lite svar på dina frågor.

Med vänliga hälsningar
Maria Hesselstrand

Läs mer i lexikon: 
ICD
Läs mer om ämnet: 
ICD