Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vad händer i hjärtat??

Har sedan flera år tillbaka besvär med oregelbunden hjärtrytm i samband med plötsliga stressreaktioner eller vid stark rädsla. I stället för att hjärtat börjar öka takten, börjar det slå helt oregelbundet - hoppigt en kort stund. Vad är det som gör att hjärtat har börjat uppföra sig på detta vis? Har aldrig haft sådana problem när jag var yngre...
Tacksam för svar! Åsa 46 år.

Hej Åsa,

Som alla vävnader i kroppen så åldras även hjärtat och genomgår förändringar. Stressreaktioner utlöser ökad halt av adrenalin i blodet vilket leder bl a till att hjärtat ökar takten dvs pulsen blir snabbare, extraslag kan uppkomma tidigare än förr,mm. Även "yngre" människor reagerar på samma sätt vid stress dvs de får högre puls och ev. extraslag, men de känner det inte lika starkt eller inte alls.
Är du orolig kan du kontrollera ditt hjärta med bl a ett EKG på t.ex. vårdcentralen.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund