Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vad händer i kroppen efter träning

Hej!

Spinner vidare på tidigare fråga med lite mer information: Har pm med anledning av låg puls. Är 55+. En eller några timmar efter träning som joggning så blir ganska lätt arbete, som trädgårdsarbete väldigt ansträngande. Jag andas häftigt och känner mig som jag har syrebrist. Gör jag samma typ av jobb en annan dag, när jag inte tränat innan, så går det utan problem. Varför blir det jobbigt efter träning? Tror inte det beror på dåliga lungor då lungorna verkar funka perfekt alltid annars, t.ex. under träning. Är det så att kroppen under några timmar efter träning reparerar/bygger upp vävnad och då förbrukar mer syre än normalt? En hjärta som fungerade perfekt skulle väl i så fall öka pulsen något i fall syreförbrukningen ökar. Min hypotes skulle vara att min syreförbrukning är lite förhöjd efter träning men att varken mitt hjärta eller min PM kompenserar för detta. Min PM är inte sådan att den reagerar på höjd andningsfrekvens. Så jag undrar om min hypotes har något stöd i vetenskapen, eller om det blott är en tanke utan stöd.

Hej

Du verkar vara en aktiv person och då kan det krävas lite mer fin inställning av din pacemaker. Nu vet jag inte om det är pacemakern som tar upp din puls i aktivitet eller ej. Har du en sjuk sinusknuta som är lite långsam och inte tar upp pulsen så kan det vara pacemakern sensor som behöver justeras. Har du ett AVblock så är det din egna sinusknuta som ökar takten och då är det viktigt att din pacemaker är inställd på att tillåta den egna pulsen att gå upp. Har lite svårt att förklara varför du upplever det så olika i olika fysiska situationer. Be din pacemakermottagning om att få göra en kontroll för att se att pacemakern är rätt inställd efter vilken aktivitet du utför. Ur min synpunkt är du en ung person som behöver få leva så gott du kan med din pacemaker. Om du har behov av sensor så önska vid nästa dosbyte,att du ska en pacemaker med minutvolym sensor. Lycka till

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska