Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vad är hjärtstammen?

Vad är hjärtstammen?

Frågan löd:
Min pappa ska göra en bypass op. läkarna sa till honom att förträngningarna var många och satt på hjärtstammen? Har aldrig hört detta och undrar nu vad dom kan ha menat? Var sitter hjärtstammen? Det är alltså ordet hjärtstamm jag undrar över bla. Mvh Sandra

Hej Sandra,

Din fråga har inte så mycket att göra med pacemakers men kanske kan vi ge dig ett tillfredställande svar ändå.

Hjärtat har ju ett eget cirkulationssystem för blodet. Så fort syrerikt blod lämnar vänster kammare och pumpas ut i kroppspulsådern (aorta) så fylls hjärtats blodsystem med syrerikt blod. På vänster och höger sida finns de sk huvudstammarna, två blodkärl som är ett par cm långa och som sedan förgrenar sig, som trädets grenar, över hjärtmuskeln.

Höger och framför allt vänster huvudstam är oerhört viktiga och förträngningar i dessa blodkärl kan bli mycket farliga om man inte behandlar dem.

På din korta beskrivning låter det som om din pappa har förträngningar i huvudstammen, troligtvis på vänster sida, som är så pass trånga att en by pass-operation är nödvändig. Om man inte gör det finns risk för en omfattande hjärtinfarkt. Kopplar man förbi förträngningarna med en operation är faran över.

Du kan gå in på någon webbsida och söka på by passoperation, kranskärl eller hjärtats anatomi.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund