Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Uppsöka läkare eller ej för låg vilopuls?

Har genomgått 24-timmars EKG i slutet på januari 2011 pga extraslag de senast 12-13 åren som kommit periodvis.
Fick svar ”normal” hjärtrytm dvs ingen anmärkning (registrerades ca 250 extra slag av ofarlig karaktär).

Sedan i maj 2011 gjordes nytt vanligt EKG (inga anmärkningar på EKG) på vårdcentral pga lite förhöjt blodtryck + kolesterol (skall ta om prov i september 2011).
Även 24-timmars blodtrycksmätning där svar från läkare var något förhöjt blodtryck dagtid men helt normalt nattetid (nämndes inget om vilopuls).
Bakgrund till detta var att blodtryck kontrollerades när jag diagnostiserades med mycoplasma inflammation i maj 2011.

Har sedan ordination av läkare börjat motionera igen sedan maj månad 2011 och blocktryck ligger på i snitt ca 115-125 / 70-80 när jag kollat de senaste 3-4 veckorna några gånger.

Dock har jag reagerat på vid mätning att vilopuls ligger mellan i snitt ca 48-50 +/- några slag vid ovan mätning (gått ner ordentligt i varv innan). Kan min vilopuls vara normal på mig som individ?
Eller kan det helt plötsligt komma ”smygande” till slut att det uppstår för låg vilopuls och inte upptäcks vid kontroller enligt ovan?
Är det något som föranleder att ta upp detta med min läkare med ovan bakgrund?
Känner inga symptom vad jag vet.
När jag motionerar så ökar pulsen som jag uppfattar helt normalt.

Man 38år, vikt 92kg & längd 187cm och varit mycket fysiskt aktiv (ishockey, fotboll, cykling, löpning) fram tills jag var ca 25 år.

Hej,

Så vitt jag kan se så är du väl i stort sett normal beträffande pulsen. Du har inga symtom skriver du och pulsen stiger normalt vid fysisk ansträngning. Blodtrycket är också normalt.

Att pulsen går ner under femtio är inte ovanligt i vila. Har du symtom på låg puls skall man utreda det, men nu tycker jag inte att du behöver göra något speciellt men det är bra att du tränar.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund