Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Upprepande träning

Hej, jag är en tjej på 44 som fick en pacemaker insatt under vänster nyckelben pga av ett AV-block III för 4 månader sedan. Jag undrar om träning såsom Grit Strength (se nedan länkar)kan fungera utan att jag skadar elektroderna? Tack på förhand!

http://www.youtube.com/watch?v=Yus38CzpYiQ
http://www.youtube.com/watch?v=JOjqp9pEoW8

Hej och tack för din fråga.

När jag tittar på ditt filmklipp så ser jag aktivitet med hela kroppen och mycket stryketräning för armarana. Ser fantastiskt roligt ut. Vi vill att du ska leva så normalt och aktivt du vill. Elektroderna är alltid den svaga länken i pacemakersystemet men hållbarheten på elektroderna är så mycket bättre nu än förr och med de omväxlande rörelserna borde inte vara någon fara att utföra. Jag tycker att du ska göra den aktivitet du trivs med och elektroderna har ofta en lång livslängd på ca 20 år. Vid varje kontroll på pacemakermottagningen så får de information om hur elektroden mår genom att den mäter strömflödet och dess motstånd.En elektrod går inte av från den ena dagen till den andra utan det är ofta en lång process där man ofta hinner upptäcka felet innan du får några problem.

Våga vara aktiv och lycka till

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska