Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Under vilka omständigheter får pulsen gå ner under den inställda på PM?

fråga nr.1- under vilka omständigheter får pulsen gå ner under den inställda på PM?
fråga nr.2- min reala maxpuls är 190 min PM går inte att ställa in mer än 180 vad ska hända i framtiden?? jag mår allmänt dåligt(samma symptomer som jag hade innan PM). tacksam för svaret.
mvh
dana

Hej Dana

Fråga nummer ett: Pulsen ska inte understiga den inställda lägsta frekvens som är inställd på pacemakern. Dock kan man uppleva att pulsen är lägre om man har rikligt med extraslag som gör att slaget inte blir lika effektivt som ett vanligt och där igenom inte känns när man räknar pulsen på handleden. Pacemakern kan också vara inställd på en natt eller vilofrekvens som också tillåter att pulsen kan gå ner lägre än den inställda basfrekvensen under vila.

Fråga nr 2: Även att pacemakerns max track puls ligger på 180 så tillåter den att gå högre upp om det är din egna sinusknuta som styr frekvensen uppåt.Det kallas för 2:1 blockering och den kan man se till att få högre än 180 bpm.

Det är tråkigt att höra att du fortfarande mår dåligt med din pacemaker och inte kan göra det du vill. Det finns många olika inställningar man kan justera på pacemakern så ge inte upp.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska