Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Tryck över bröstet efter pacemaker. Ska pappa kontakta sjukhuset?

Pappa har nyligen opererat in en pacemaker. Han har precis kommit hem och börjat "gåträna", vilket är toppen - MEN, har har redan fått äta en glycerintablett och han har känslan av "tryck" över bröstet ... MEN, han anser inte att det är något att behöva "ta kontakt med sjukhuset för".... Är det så, eller måste jag det?

tryck i bröstetHej,

Tyvärr kan jag inte ge dig ett råd om han skall till sjukhuset eller ej.

Det händer att när hjärtpatienter med angina pectoris (kärlkramp) får pacemaker så ökar ju pulsen vilket i en del fall kan leda till mer kärlkramp och ökad nitroglycerinintag. Jag vet inte om din pappa har en sk sensor inkopplad med en max-puls inprogrammerad. Det brukar stå på pacemakerkortet.Sensorn ökar pulsen när han går.

Får han lätt trycköver bröstet bör man nog utreda det om det inte redan är gjort t ex med arbets-EKG och ev en kranskärlsröntgen.

Ökar kärlkrampen efter pacemakerinläggningen är det klokt att kontakta pacemakerkliniken och berätta detta. I så fall brukar de "skruva ner" hjärtfrekvensen något.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Bjärred