Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Träning och hjärtat (pacemakern)

Jag är 40 år och insjuknade med svimningar var femte minut en morgon för ett år sedan och 4 timmar senare hade jag fått en pacemaker. Man konstaterade ett intermittent AV-block III. Jag elitsimmade fram till 19-års ålder och har alltid varit aktiv och sportat förutom några år när barnen var små. Efter min pacemaker operation tog det ett tag innan jag vågade började träna igen. Fram till i våras har jag använt pacemakern ganska lite 1% i kammaren och 3% i förmaket. Sedan jag börjat motionera använder jag den dubbelt så mycket och under träning känner jag av dubbelslag. Jag har också lyckats komma upp i över 200 i puls utan att jag maxanstränger mig. Jag har en känsla av att mitt hjärta reagerar med kraftig pulsökning vid minsta lilla ansträngning. Min arytmimottagning säger att de inte kan förklara varför jag använder pacemakern mer när jag motionerar. Rent teoretiskt borde adrenalin påslaget göra att hjärtat går bätre? Jag har gjort arbetsprov som inte visar något konstigt men symptomen uppträder inte vid långsam ökning utan mer när jag växlar tempo. Det är som hjärtat inte riktigt är med. Ska jag nöja mig med att det bara är så eller bör man utreda detta mer? Mvh Anneli

Hej Anneli,

Jag vet inte riktigt hur din pacemaker är programmerad. Är sensorn aktiverad och vad är max. frekvensen programmerad till? Om du använder pacemakern så lite som du skriver skulle man kunna programmera ner den under kort tid och se hur ditt hjärta beter sig. Man kan stänga av förmakselektroden och sänka basfrekvensen till 50/minut. Men använder du pacemakern mer nu kanske det inte är någon bra ide'.

Kanske har du en sjuk sinusnod med det sk brady-takysyndromet. Sinusnoden, som normalt styr hjärtat går stundom fort och stundom långsamt.

Moderna pacemakrar har en automatisk inställning av sensorn som under några dagar anpassar sig efter patientens rörelsemönster. Tränar man mycket oregelbundet får sensorn svårare att ställa in sig till en normalare rytm.

Vissa AV-block, där AV noden är sjuk, klarar inte att överleda snabbare frekvenser från förmaken utan blockeringar uppstår trots adrenalinpåslaget.

Jag tycker att statistiken i pacemakern borde ge mer information om t ex sensorn.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund