Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Träna med pacemaker

Hej! Jag är 35 år och fick en pacemaker insatt för ca två månader sedan. Finns det någon form av träning som man ska undvika när man har pacemaker? Finns det risk för att den rubbas eller liknande om man rör mycket på armarna när man tränar?

Hej

Att vara aktiv med fysisk träning är inget som är farligt för dig eller din pacemaker. Pacemakern kan sjunka lite men oftas pga tyngden och då bara några centimeter. Den ska också kunna röra sig i fickan för att ge dig möjlighet att vara rörlig. Kommer du att träna dina bröstmuskler så upplever en del att den blir mer synlig och då pga muskeln trycker ut pacemakern lite vilket inte är farligt.
Pacemakern ska inte hindra dig att vara aktiv utan tvärtom, den ger dig trygghet att kunna leva så bra som möjligt.

Lycka till
Maria
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.