Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Trådlösa system (gitarr) för person med pacemaker

Hej!

Jag spelar musik i ett band och jag funderar på att köpa ett trådlöst system för gitarren. Jag har även pacemaker och undrar om detta kan påverka ?

Bara för att ta ett exempel så har jag tittat på detta http://www.thomann.de/se/shure_pg14e_t10_guitar.htm och på http://www.thomann.de/se/akg_wms_40_pro_flexx_gb_set_ism.htm .

Är dessa frekvenser skadliga för pacemakern?

Hejsan,

Egentligen finns det inga utomstående störningskällor som kan skada själva pacemakern permanent (magnetröntgen kan i vissa fall). Så det behöver du oroa dig för. Däremot kan vissa frekvenser " lura" pacemaker, som känner av hjärtimpuserna, att hjärtat slår spontant och då stänger pacemakern tillfälligt av sin impulsgivning till hjärtat. Är man helt beroende av pacemakerstimulering så stannar hjärtat, patienten kan svimma och faller ofta bort från störningskällan.Pacemakern börjar då stimulera igen och patienten vaknar upp. Många patienter har dock en egen reservrytm som går in när pacemakerimpuserna upphör.

Håller man på med eletriska föremål och apparater och känner att hjärtrytmen blir annorlunda skall man genast stänga av strömmen eller gå bort från apparaten. Oftast krävs att t ex el.borren, häcksaxen, hårtorken eller vad det nu är kommer mycket nära pacemaker som t ex några centimetrar. Du kan läsa mer om detta under " fördjupningar och EMI) på denna webbsida.

En elgitarr går säkert bra men du kan alltid testa först. Frekvenserna som påverkar pacemakern varierar mellan olika modeller och jag vet inte vilken modell du har. Du kan också ringa företaget i Sverige om du vill veta mer, din pacemakers modell står på pacemakerkortet.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred