Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Tidigare fråga om låg puls

Hej
jag ställde tidigare en fråga ang. min låga puls. Titeln på den tidigare frågan var "38 i puls under sömn". Efter ert svar har jag nu vid olika tillfällen kontrollerat min puls och kommit fram till att efter tex 5-10 minuters stillasittande tex framför TVn är min puls nere under 50 slag i minuten. Senast i helgen kollade jag efter att först ha städat i ca en timma, och sedan lagt mig för att vila en stund och hade då en puls på 45slag/min. Jag är ju alltid väldigt frusen av mig och trött. Dock verkar pulsen stiga normalt vid ansträngning då jag tränar spinning med pulsband och då kommer upp i puls som jag ska. Jag är ju bara 25 år gammal, kan det ändå vara aktuellt med en pacemaker för mig? hur vet jag? hos läkaren säger de att jag har en normal puls, men den mäter dem ju ofta när man inte har varvat ner och är avslappnad. tacksam för svar.

Hej

Det behöver inte vara onormalt att ha en vilopuls på 45 i vila. Du är ung och har inga symtom på svimning eller yrsel?. Det låter också normalt när du berättar att pulsen går upp vid aktivitet och tränar du mycket så får man normalt också en lägre vilopuls.Är du lite mager lagd och tränar mycket så kan man också bli frusen pga lite fett på kroppen.
Det ska finnas klara indikationer med att få en pacemaker i unga år. En pacemakerbehandling är en livstids behandling som också kan innebära vissa komplikationer och man måste genomgå en hel del operationer under sin behandlingstid.

Jag har inte alla svar på din fråga men är du orolig så kontakta din läkare igen. Enligt honom så såg allt normalt ut med din rytm.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.