Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Tattuering ovanpå en ICD

Hej Har en ICD sen ett halvår - vill göra en tattuering ovanpå huden där ICDn sitter - är det brukligt ? Kan ICDn reagera på pickandet och elen som nålen har? mvh //Raf

Hej

Jag har inte hört talas om att ICD tar skada eller störs av själva tatueringen men risk finns att den kan påverkas. Det jag kan se som ett stort problem är om du gör en tatuering som kan leda till en infektion eller dölja ev tecken på infektion över din dosa vilket kan vara mycket farligt.
Får man en infektion vid dosan så kan det göra att det blir bakterier på systemet vilket kan leda till sepsis och även skada på ditt hjärta.

Jag hade nog inte gjort en tatuering direkt över ICD men kanske en bit ifrån.

Lycka till

Maria
Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar