Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Svimmning och pacemaker

Hej! vår dotter på 6 år har pacemaker sedan 2 år tillbaka. Hon gillar inte att se blod eller tappa tänder. Hon har då känt sig svimfärdig och tappat färg. Kan man svimma när man har pacemaker?
Tack på förhand
Undrande mamma

Hej

Ja man kan svimma trots att man har pacemaker. Din dotter svimmar antagligen pga hon upplever situationen med blod och tänder som otäck och får då en vasovagalreaktion vilket innebär att blodtrycket sjunker tillfälligt och om hon inte hade haft pacemakern så skulle även pulsen bli långsammare. Detta är inget farligt och vet man om att hon är känslig för dessa saker så kan man vara beredd att sätta eller lägga henne ner så att hon inte slår sig om hon skulle svimma. Ofta växer man ifrån detta fenomen eller lär sig att hantera situationen på bästa sätt när hon blir lite större.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska