Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Svetsning med MIG

Jag är en 51 årig lantbrukare som skall få inopererat CRT-D system.Nu är min fråga om jag kan fortsätta att svetsa med MIG-svetsen. Jag använder den i stort sett dagligen, då många maskin- och stallinredningreparationer kräver detta. Har läst frågorna om svetsning på denna sidan men jämställs det jag ska få inopererat med en "vanlig" pacemaker, eller är min apparat känsligare? Skulle det hjälpa med längre kablar från själva aggregatet, eller är munstycket också elektromagnetiskt? Vad är det värsta som kan hända? MVH Jörgen Arvidsson, Tormastorp

Hej Jörgen

Har haft en del frågor angående MIG svets och vad pacemakerföretagen säger så finns det även ett kraftigt elektromagnetsikst fält i kablarna. Detta magnetiska fält är pulserande och detta kan din pacemaker/ICD fånga upp som signaler och tro att det är hjärtslag. Det förstör ingen inställning men det kan störa Pacemakern/ICD tillfälligt.

De säger också att man bör hålla ett säkerhetsavstånd från en armlängd till 1,5 meter.

Jag hade en patient som hade ett eget företag som hade i uppgift att testa och laga dessa MIG svetar och han fick en ICD. Han såg en omöjlighet att ändra sitt arbete men han fick heller aldrig några problem och har nu haft sin ICD i 3 år.Vi hittade heller inte några problem när vi läste av ICD.

Kan vara bra att veta att det kan innebära problem för dig men du får testa dig fram och skulle du uppleva något konstigt när du arbetar med svetsningen så gå där ifrån eller stäng av den. Be sedan din ICD mottagning om en kontroll för att se om ICD dosan har lagrat information om störnings eller någon magnetpåverkan.

Lycka till

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemaker/ICD sköterska

Relaterade expertsvar