Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan styrketräning på gym påverka min pacemaker?

För 3 dagar sen var jag och styrketränade för första gången efter operationen. Samma kväll kände jag att det spände vid pacemakern och det kändes lite ömt. Det är fortfarande lite ömt, men det tror jag är träningsvärk.

Är träning skadligt? Kan elektroderna lossna av olika övningar, så som bänkpress? Om elektroderna skulle lossna, hur känner jag detta?

Min pacemaker är inte igång hela tiden utan enbart när min puls går under 40 slag/minuten. Jag har en pacemaker pga av att jag har svimattacker som resulterar i att jag är medvetslös i 20 sekunder eller mer.

Kan jag fortsätta träna som jag gör eller ska jag undvika övningar som stärker bröstmusklerna?

Hej,

Det är lite olika hur man tränar "pacemakerarmen" och din fråga är helt adekvat. För var isoleringen sämre och elektroder kunde skadas av mycket tränande på pacemakersidan. Numera är elektroderna mycket bättre och bör klara din träning. Värst är väl att lyfta armen upp och ner över huvudet, då sträcker och rör sig elektroden mycket. Ligger den an mot nyckelbenet blir det slitage. Bänkpress går nog bra men rent generellt så skulle jag inte göra allt för många repetativa rörelser med din pacemakerarm.
Elektroden skall inte lossna från hjärtat om operatören lagt in en liten slynga av den som man skall göra.
Lossnar elektroden får du tillbaka dina symptom.

MVH

Thomas Fåhraeus
Bjärred