Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Styrekträning

Hej!
Jag fick min Pacemaker den 6/10 2011 och jag har precis börjat träna igen och detta gör jag på gym. Ska även börja konditionsträna.

Jag är lite öm vid pacemakern efter träningen och tror främst att det beror på träningsvärk, men det känns som att dosan har flyttat lite på sig. Är detta ovanligt och farligt? Kan jag skada dosan på något sätt vid träning? Kan jag fortsätta träna eller bör jag undvika detta?!

Tacksam för svar!
/Frida

Hej Frida

Det är klart att du ska fortsätta och träna. Ditt pacemaker system ska klara av dina fysiska rörelser och det är inte ovanligt att man är öm över dosan. Bröstmusklerna ligger ju under din pacemaker och gör att din pacemakerdosa flyttar sig lite och kan ändra läge men detta är inte farligt.Dosan ligger i en ficka som gör att den ska kunna röra sig och inte ligga helt stramt.Du kan inte skada dosan, den tål otroligt många slag och tryck. Vi har en del patienter som tränar kampsporter och även spelar handboll mm utan att ha råkat ut för några problem med sitt system. Dagens pacemakerelektroder håller betydligt bättre än de som implanterades för 15-20 år sedan och det läggs även en extraslynga under pacemakern som gör att elektroderna inte kan sträckas.
Ofta försvinner även ömheten efter ett tag och jag vill bara uppmuntar dig till att fortsätta träna.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska