Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Strukturförändringar...

Fick för någon dag sedan följande svar från dig, "Det är som du skriver, adrenalinpåslaget ger ofta hög puls , sinustakykardi, vilket är normalt att få. Andra, onormala tillstånd med pulsändringar (arytmier) orsakas av olika strukturförändringar i hjärtat." Ja, att hjärtat slår fort vid ansträngning, rädsla, upphetsning osv är jag med på. Då slår ju hjärtat regelbundet med en hög hastighet. Men, kan adrenalinpåslaget göra att hjärtat även slår oregelbundet och hackigt? Jag får mycket ofta hoppig och ojämn puls vid oro och ångest? Häromkvällen var jag på teater och pulsen gick i otakt så gott som hela tiden och så här är det ofta. Beror det också på adrenalinet som förmodligen flödar fritt i kroppen? Är det i dessa fall strukturförändringar i hjärtat som åstadkommer dessa fenomen? Många skriver här om extraslag. Är det en strukturförändring i hjärtat? Jag förstår inte riktigt vart gränserna går? Extraslag och oroligt hjärta är ju i de flesta fall ofarligt, sägs det. Kan nervöst hjärta framkalla dessa symtom (helt oregelbundna slag) som jag upplever i pressade situationer? Hjälper Inderal i dessa fall? Förresten vad menas med strukturförändringar? Jag undrar så och tackar dig för svar.

Hej igen,

Oro och ångest ökar ofta pulsen, patienten befinner sig ofta i en slags stressituation.Utsöndras adrenalin och noradrenalin ökar pulsen, hjärtat reagerar starkt på dessa sk stresshormoner. Resultatet kan bli en snabb, regelbunden sinustakykardi som jag skrev. Tyvärr reagerar inte alla hjärtan på samma sätt utan adrenalinpåslaget kan även leda till ojämn puls med mycket extraslag och kanske en sjuklig hjärtklappning t ex kammartakykardi.

För att detta skall hända (kammartakykardi) så har man ofta några förändringar i hjärtmuskeln, t.ex. en skada i hjärtats muskelvävnad efter en hjärtinfarkt eller en inflammation.Det är det som jag kallar strukturförändringar. Efter en infarkt får det skadade området en ärrbildning, skadade muskelceller ersätts inte.

Om oregelbunden puls och extraslag är kanske de vanligaste frågor vi får f.n.Du kan titta lite på tidigare frågor och svar. Har du aldrig haft någon hjärtsjukdom och inte har det så betraktas extraslag i stort sett som ett normalt fenomen. Det kan vara svårt att exakt säga var extraslagen kommer ifrån i hjärtat, ibland uppstår de från olika håll, sk multifokala extraslag.

T.ex. Inderal kan hjälpa dig, men alla individer reagerar olika och det är svårt att säga att du kommer att slippa extraslagen med Inderal eller annan betablockare.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.