Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Strömförbrukning av pacemaker

Hej, jag har precis fått en pacemaker pga sjuk sinus knuta(Jag är 42 år). När jag för första gången var och kollade den så hade jag utnyttjat den 50% i höger förmak och 2% i höger kammare. Vad innebär det? (den är inställd på 60 slag/minut). De sänkte strömförbrukningen för att batteriet skulle hålla längre. Vad innebär det? Efter kollen så har jag haft extra slag som håller i sig LÄNGE och jag känner mig konstig/olustig. Har även fått tillbaka trycket över bröstet igen. Kan det bli så här när de mixtrar med hjärtat vid kollen? Det var obehagligt när rytmen ändrades då.
(Lite bakgrundsinfo: Operationen var mkt komplicerad då de hade problem med att fästa elektroderna till blodkärlen. Mina blodkärl är inte de bästa precis. Jag fick även blodproppar 1 dygn senare.) Hoppas att du kan svara på dessa frågor. tack på förhand...
Mvh Anette

Hej,

50% i förmaket betyder att pacemakern stimulerat halva tiden i just förmaken. Det är typiskt just vid sjuk sinus knuta, som ligger i höger förmak. 2% av tiden har pacemakern stimulerat i kamrarna. Det kan bero på att du ibland har lite för långsam överledning mellan förmak och kammare. Inget onormalt med endast 2% tycker jag.Man sänker alltid spänningen i pacemakern några månader efter operationen. Om ditt hjärta behöver 1 volt för att slå så är det onödigt att varje gång stimulera med t ex 5 volt. En del pacemakrar sänker spänningen automatiskt och stimulerar kanske med 0,3 volt över vad som krävs. Det spar mycket ström , du behöver inte byta pacemaker så ofta.Vid kontroller ändras pacemakerns stimulering för att mätningarna skall kunna göras. Inget att vara orolig för.
Elektroderna fästs inte i blodkärlen utan på insidan av höger förmak och höger kammare. Det kan vara knepigt ibland att få elektrodens skruvspets att fastna.
Blodproppar i blodkärlet där elektroderna går inte händer ibland. De brukar lösa upp sig efter en tid.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund