Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Stress

Vad är skillnaden mellan stressutlöst hjärtproblem och hjärtbesvär som är påvisbara. Är adrenalinpåslag "boven i dramat" vid det stressutlösta? Symptomen kan väl vara desamma? Kan det förra övergå till hjärtsjukdom? Hjärtat slår ju mycket ofta med oregelbundna slag. Det måste slita på hjärtmuskeln, anar jag. Är Inderal en passande medicin för ett oroligt hjärta?
Undrande och tacksam för svar.

Hejsan,

Det är som du skriver, adrenalinpåslaget ger ofta hög puls , sinustakykardi, vilket är normalt att få. Andra, onormala tillstånd med pulsändringar (arytmier) orsakas av olika strukturförändringar i hjärtat.

Att hjärtat slår fort ibland betraktas som nyttigt, man rekommenderar fysisk träning för att inte få hjärtproblem. Hjärtmuskeln blir vanligtvis starkare av regelbundet tränande
och hjärtat kan växa något vid kraftigare motionssporter.

Vid stress intar kroppen en slags försvarsmekanism, fly eller slåss med det aktuella problemet. Vetenskapen om detta är oskadligt eller dåligt för hjärtat är delad. Det gäller främst frågan om stressen påskyndar utvecklingen av åderförkalkning i hjärtats kranskärl eller ej. Plötslig hög puls hos ett redan åderförkalkat hjärta, kan leda till kärlkramp eller hjärtinfarkt.

Adrenalinutlöst takykardi (hög puls) kan minskas med t.ex en betablockare som Inderal. Inderal verkar relativt snabbt men verkar bara under några timmar. Många tar t.ex Inderal om det vet att de skall ställas inför en stressad situation, som t. ex. att hålla ett föredrag inför publik.Vill man "skydda" hjärtat mot hjärtklappningar under hela dygnet får man ta en långtidsverkande betablockare.

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred