Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Stötar

Hej Maria Hesselstrand !
Jag tackar dej för ett snabbt svar och tycker att hemsidan är bra,
Jag är rädd för att jag inte har kunnat beskriva riktigt rätt vad jag menar med stötar, men dom är så att både jag och hjärtat hoppar till och alltid vid samma tidpunkt.
Jag skulle vilja veta om du tror att den pm (Model 5826, Subtype DDDR, Manufact St.Jude Medcal, Serial 1776048, går att programera bort dessa stötar.
Hälsningar Marianne

Hej Marianne

Det kan vara så att det är ström som "läcker" ut till en muskel som heter diafragman. Den ligger vid hjärtat och när den kontrollerar tröskelvärdet på kammaren så upplever du stötar i hjärttrakten. Strömmen gör att diafragma muskeln drar i hop sig vid de lite högre stimulerings impulserna och denna automatiska tröskeltesten, autocapture, kan man stänga av och i stället ställa på ett fast värde eller programmera den till att göra "backup pulsen" bipolär och där igenom minska chansen till att det läcker ut ström.Detta är inte farligt men är naturligtvist obehagligt.
Kontakta din mottagning igen och fråga om de kan testa att justera till bipolär backup puls på autocapturefunktionen eller att ställa in ett fast värde och se om stötarna försvinner.

Lycka till

Maria
Pacemakersköterska