Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Stark ström och pacemaker!

Hej! Jag undrar om man kan jobba på en fabrik där det är 400 volt genomgående i fabrikens lokaler. Har nämligen fått ett jobb där jag ska städa maskiner och ungnar. Tacksam för svar!

Hej

Det är svårt att svara exakt på din fråga för det är rätt att pacemakern kan påverkas i lokaler där det alstras mycket starkström. Detta blir ett magnetikst fält om kring maskinerna som kan tillfälligt påverka din pacemaker men inte förstöra den. Du behöver kontakta din pacemakermottagning och ta reda på vilket företag det är på din pacemaker och att de sedan tar kontakt med dem och förklarar hur nära du kommer att vara dessa maskiner. Man säger ofta att man ska hålla ett armlängds avstånd för att undvika problem. Konsekvensen att pacemakern påverkas beror också på varför du har din pacemaker och hur mycket den behöver jobba eller hur bra egen puls du har.
Ibland har det även varit möjligt att de kommer ut och mäter var det är starkast ström/magnetfält så att du kan undvika dessa platser.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar