Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Smärta i bröstet

Jag har en fråga som jag upplever lite pinsam att ta upp med min läkare.Jag har en pm DDDR med två elektroder pga av-block 3. (his-abl)Vid orgasm som ju är en stor belastning för hjärtat, så får jag en skärande smärta från pm och snett neråt mot mitten av bröstet. Det är som ett streck ( som om någon skar med kniven) på ca 10 cm och börjar lite nedanför pm. Detta har hänt nu vid orgasm de tre senaste gångerna, så det är ingen enskild händelse, därför gör det mig orolig för jag vet inte vad det kan bero på.
Tacksam för svar.
Nicka

Hej Nicka,

Pacemakersystemet borde inte ge dig smärtor i bröstet just vid orgasm. Du skriver inte hur gammal du är, men är du i åldern då hjärtinfarkt kan inträffa, (vanligtvis över 30- 35 år)
så bör du fundera lite på att det skulle kunna vara kärlkramp, angina pectoris. Motionerar du lite kraftigare - får du smärtor då? Har du hjärtinfarkt i släkten? Du kan läsa om symptom vid kärlkramp på webben.

Annars kan det röra sig om kramp i någon bröstmuskel etc, det är svårt att säga.

Misstänker du kärlkramp bör du kontakta läkare på vårdcentralen.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund