Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Småbarn med takykardi

Hej!

Har tidigare ställt frågor om hjärta och arytmi på denna sida. Tack för en fantastisk sida och alltid snabba och pedagogiska svar!

Min fråga den här gången är angående min dotter som har diagnosen takykardi (re-entry). Hon är drygt 1 år och har, trots hög medicinering med antiarytmika och betablockerare, hjärtrusningar dagligen. De kan sitta i mellan 2-7 timmar. Oftar ligger hon på ca 190-200 och verkar inte särskilt oroad av det. Min fråga är, tar hjärtat någon skada av att befinna sig i så hög (regelbunden) puls så många timmar om dagen? Hur länge kan det fortgå, veckor, månader, år? Vi väntar på ev. ny medicin eller annan behandling.

Hej,

Jag gissar att barnhjärtspecialister har koll på din dotter. Barnhjärtan har ju snabbare puls än vuxna och brukar inte ta skada av att ha snabb puls. På vuxna är ett första tecken på att hjärta börjar ta skada är att det växer i storlek, något man ofta ser lätt med ultraljud.I ett senare skede kan tecken på hjärtsvikt inträffa. Men det gäller vuxna.

Barnen klarar snabb puls bättre. Jag gissar att man tänker göra en ablation när barnet blivit lite större. Under tiden gör man säkert regelbundna ultraljud.

Du behöver nog inte vara orolig för hennes snabba hjärtfrekvens.

Tack för att du uppskattar sidan!

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund