Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Små anfall trots pacemaker

Hej! Min man fick en pacemaker inopererad för ett par år sedan efter konstaterad sic sinusanfall,AVBlock3, med en reveal inopererad. Sista anfallet stod hjärtat still som längst 40 sek. Han får fortfarande anfall med stark svettning och obehagskänsla i ca 15-30 sek. Därefter kraftlös och matt i någon minut. Han har aldrig fått tillbaka mer än kanske 10 procent av sin kapacitet och är under 60 år. Går det att göra något mer? Betablockerare? Tacksam för svar

Hej!

Det går inte att ställa någon diagnos med bara de uppgifter du nämner i frågan.
Ibland kan det vara så att uppehåll i hjärtrytmen orsakas av ett så kallat vasovagalt anfall. Det är en reflex i kroppen som gör att blodtrycket sjunker och pulsen blir långsam och man kan svimma till följd av detta. Vissa personer har en starkare vasovagal reflex än andra. Ett exempel på personer som har en stark vasovagal reflex är t ex de som svimmar när de ser blod. Det kan vara så att din man har en uttalad vasovaga reflex. Nu när han har pacemaker får han inte längre pauser i hjärtrytmen, men kan fortfarande få blodtrycksfall och därmed känna obehag och svettningar.

Att han inte återfått mer än 10% av sin kapacitet kan dock inte förklaras av vasovagala anfall. Jag föreslår att ni tar kontakt med ordinarie läkare för diskussion och eventuell fortsatt utredning.

Hälsningar. Torbjörn