Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sliter en defibrillering på hjärtat?

Nu har jag blivit defibrillerad igen. För 4-e gången inom drygt ett halvår! Hjärtläkare konstaterar att mitt liv återigen är räddat av min ICD. Historiken visar att takykardin börjar och pågår både i förmak och kammare under en tid, men att ICD-n lyckas stoppa förmaks-takyn men inte i kammaren, varför det utvecklas till en renodlad VT ventrikeltakykardi. ICD-n uppför sig exemplariskt och avger antitaky-pacing vid 4 tillfällen utan att kunna bromsa förloppet. Efter 70 sekunder avger den då el-chocken och lyckas bryta hjärtrusningen. Pulsen, om man nu kan kalla det puls, är nu ungefär 240.

Nu är man två steg tillbaka och sprängfylld av ångest, ängslan och rädsla. Jag känner mig så liten och är så ledsen!
Tar hjärtat någon skada av en defibrillering, sliter det på hjärtat, eller är antalet gånger av underordnad betydelse när det gäller hjärtats framtida funktion?

//Per

Hej Per,

Nej, en defibrillering sliter inte på hjärtat.Det finns många, som får mer än hundra elshocker/ år utan tecken på hjärtsvikt om de nu inte har anlag för svikt.

Det svåraste för många ICD- patienter är ibland det psykiska med att få en shock. Antitachycardi-pacing räddar väldigt många från shocken, jag tror det är cirka 70-80% där antitachyterapi har brutit en VT. Vid VF blir det ju en direkt shock, som du kanske vet.

Det finns lite stödartiklar på Googles och det går att översätta de flesta. Sök på ICD- therapy,så får du en massa länkar.

Lycka till, var inte rädd att hjärtat blir utslitet av shockerna.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund