Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Slitage av elektroder?

HeJ! Jag frågade förut om träning med armarna uppåt och även bakåt dvs rörelser när jag känner att PM rör på sig. Du skrev att det ok, om det var en kortvarig träning, men för att behålla den önskade muskelstyrkan i bröst/rygg och runt axlarna så måste jag ju träna regelbundet.Om jag slutar att träna så försvinner muskelstyrkan, som behövs för att undvika att få ont i nacke och axlar.I ett svar till en annan patient läste jag att elektroderna kan bli slitna och ev lossna om man håller på med styrketräning med armarna upp och ner. Det oroar mig eftersom jag är helt beroende av PM pga His-ablation.Jag har PM mycket nära min axel, kan känna av den när jag ligger på vänster sida. Då trycks den mot sidan av axelbenet, lite obekvämt ibland. Jag har nästan inget underhudsfett så man kan nästan se konturerna av PM, som ligger under huden.Kan det bli slitage när jag tränar och PM rör sig, kanske mot axelbenet? Eller kan det orsaka inflammation på sikt?
Mvh Sini Meri

Hej

Jag är ledsen att du blev mer orolig över mitt svar. Dina elektroder kan inte lossna av de armrörelser du gör när du tränar och risken att elektroderna skulle skadas är mycket liten. Att din pacemaker trycker upp mot axeln ger dig naturligtvist obehag men det kan inte skada pacemakern eller elektroderna. Elektroderna sitter fast under en skyddhylsa och är även fastskruvade för att minska risken av skada vid rörelse. Jag tycker att du ska vara aktiv och träna med det du vill. Vi har ju små barn som har pacemaker och de är ju aktiva många timmar om dygnet och har inga problem med sina elektroder.
Du är också orolig över att du inte har så mycket fett över dosan men huden har en fantastisk elasticitet och hållbarhet som skyddar dosan. Skulle huden över pacemakern av någon andledning gå hål på eller få något sår så är det viktigt att du kontaktar din pacemakermottagning för kontroll .
Jag hoppas att detta svar kan lugna dig lite mer.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska