Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ska snart få PM, vad ska jag tänka på?

Hej.
Vill först tacka för en mycket bra sida som har gett mig mycket bra information och jag känner mig därför ganska lugn med beskedet att jag nu ska få en PM. Jag har utretts för min låga puls under en längre tid och igår efter utfört arbets EKG togs beslutet att PM är lämpligt för mig. Även om jag levt med tanken på PM under lång tid blir det nu mer påtagligt och många frågor dyker upp. Jag har en sjuk sinusknuta och kommer få en elektrod inopererad. Min vilopuls var vid långtids ekg nere på 28 och maxpulsen vid arbets ekg ca 150.Normalpuls vid kontorsarbete är ca 35. Jag diskuterade kort med min läkare igår om vilka värden min PM bör ha. Dvs vilken vilopuls skall min PM ställas in på och vilken maxpuls är lämplig. Jag är 36 år, fysikt god form och motionstränar mer eller mindre regelbundet. Min läkare pratade om att lämplig vilopuls för min del skulle vara 45-50 och maxpuls 180-190. Hur ska man tänka här? Kan jag räkna med att träna normalt efter att jag ha fått min PM?

Mvh
Göran

Hej Göran

Roligt att våran sida har gett svar på en del frågor om din framtida pacemaker. Är man ung som du och även fysikt aktiv så skulle jag sätta basfrekvensen på 50 och kanske ha en natt frekvens på 40 . Den högre frekvensen är baserad på din ålder och bör sättas upp mot 180 för att du ska få så bra effekt som möjligt.Ser att din puls ändå går bra upp vid aktivitet så pacemakern ska ligga vid sidan om och hjälpa till när det behövs, således följa din aktivitet. Nu är pacemakern en teknisk apparat så det kan krävas några gånger med justering av inställningen på pacemakern innan det blir helt bra så var inte besviken om det inte ger den effekt du förväntade dig i början.Det finns även pacemaker modeller som tittar på minutvolymen i lungorna och där igenom ökar effekten efter detta.Är speciellt bra på de patienter som har en sjuk sinusknuta och där pacemakern styr uppgången på pulsen. Fråga gärna din ev pacemakermottagning om vad de föreslår för modell.Tanken är att du ska kunna fortsätta träna,leva som vanligt och må gott
Min fråga är vad du har för symtom av din långsamma vilopuls. Är du trött och känner yrsel så kommer säkert pacemakern hjälpa dig.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska