Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ska jag ha pacemaker?

Hej Thomas!
Jag är en 36 år gammal fotbollsspelare som tränar regelbundet, 3-4 gånger i veckan. För 2,5 år sedan fick jag en reveal inopererad för att utreda mina hjärtrusningar och extraslag.När jag haft revelen ca 4 månader, fick jag en natt ett svimningsanfall när jag pinkat och skulle gå och lägga mig igen. Revealen visade en paus i pulsen på 15 sekunder och man nämnde som orsak vasovagal syncope. Det bestämdes att jag skulle ha kvar revealen en tid för att se om fler svimningar inträffade. Nu är detta mer än två år sedan och jag har inte svimmat sedan dess. I övrigt har jag en del extraslag och korta rusningar från förmaket, men man menar att det är en normalvariation som jag inte behöver vara orolig för. De ställer sig också frågande till om jag verkligen behöver en pacemaker. (Någonstans i bakhuvudet finns ibland en oro över att plötsligt bara hjärtat ska stanna igen)Vad anser du, behövs pacemaker? Jörgen

Hej,

Har du ett vasovagalt syndrom med svimningar så är det inte alla läkare som tycker att man skall ha pacemaker. Ofta beror svimningen på långsam puls och blodtrycksfall och blodtrycket kan man inte göra så mycket åt.
Många yngre med vasovagalt syndrom blir bättre med åren dvs svimningar upphör, vilket också är en anledning till att vänta med ev pacemakerop.
I ditt fall tycker jag att man gjort rätt som väntar med pacemaker då du inte svimmat på ett par år.
Jag tror inte du behöver pacemaker i framtiden. Går du upp på natten, sitt på sängkanten ett slag så blodtrycket hinner stiga lite innan du går på toaletten.
Du kan läsa om Vasovagal Syndrome på Googles om du vill veta mer.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund