Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ska få en "ledning" till inopererad på ICD:n för att hjärtsvikten blivit värre.

Har v.kammarblock,kammarflimmer och hjärtsvikt,hade 25% hjärtkapacitet när jag kom in på sjukhus.Men jag har aldrig mått dåligt, varken före eller efter hjärtstoppet. Alla sa att jag skulle bli så mycket piggare efter operationen osv. Men jag var pigg innan, så stoppet kom som en chock. Nu ska hjärtsvikten ha blivit sämre och det ska opereras in en ledning till i ICD:n. Men jag upplever inte mig själv som sämre nu heller! Är jag helt utan sjukdomsinsikt ?

Hej,

Som du vet har du alltid rätt att avböja en operation som du uppfattar som onödig. Man tycker att man mår för bra för att opereras eller tidpunkten för själva operationen är kanske olämplig.

Har man ett hjärtfel, kanske med svikt, så följer ju läkarna utvecklingen oftast mycket noga. En sådan enkel undersökning som ultraljud ger mycket värdefull information om hjärtats tillstånd. Vid hjärtsvikt sker typiska förändringar som kan ses på bilderna. Man tittar på klaffunktionen, hjärtats rörelsemönster, blodflöden, hjärtstorlek mm. Allt det där känner du nog till.

Om du har en ICD med "standardkablar" en i höger förmak och en i höger kammare så kan man ju undra varför du skall få en till elektrod. Du skriver att du har ett vänsterkammarblock, vilket innebär att vänster kammare släpar efter hela tiden, dvs drar ihop sig efter det att höger kammare redan har tömts på blod. Kamrarna arbetar i otakt eller osynkroniserat, som det heter. Detta är slitsamt för hjärtat och kammarfunktionen försämras hela tiden i och med att kamrarna inte fungerar optimalt. Är hjärtmuskeln frisk kan man ha VK- block, men är din hjärtmuskel sjuk och ger dig svikt, vill man gärna ta vara på chansen att lägga in en elektrod vid vänster kammare också. Pacemakerfunktionen i ICD'n ser då till att stimulera bägge kamrarna samtidigt vilket förbättrar hjärtfunktionen i de flesta fall med hjärtsvikt.

Jag gissar att ultraljudet visade att hjärtkamrarna växer mer och mer vilket är ogynnsamt för din sjukdom. Så även om du mår bra nu så kan hjärtsvikten snabbt försämras och det kan bli för sent att lägga in en vänsterkammarelektrod.

Mitt råd är att följa läkarnas råd. Denna ICD behandling som du erbjuds är kostsam så bortsett från patientens bästa så utför man inte denna behandling i onödan.

Det vore bra om du fick ta del av din sjukdomsbild och få mer information om beslutet att operera dig igen.Försök få tid med din läkare så att du blir mer motiverad till ingreppet.

Lycka till!
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund