Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sjunkande vilopuls och förmaksflimmer

Hej!
Jag är 56 år och hade i 50-års åldern en typisk vilopuls på 58-62.
Sedan har den sjunkit och är nu, 6 år senare, typiskt 40. Samtidigt har jag fått förmaksflimmer och när det kommer så slår hjärtat ojämnt med en puls på mellan 60 och 80.
Vad kan vara orsaken till detta, och vad kan hjälpa? Pacemaker? Ablation? Medicin?

Hej

Orsaken till att din vilopuls har sjunkit har jag inte något svar på men ibland kan en långsam vilopuls öka chansen till att ett förmaksflimmer startar. Det verkar också som om ditt förmaksflimmer ger en reltivt långsam puls vilket kan tyda på att du har någon blockering på din elektriska bana eller har mediciner som bromsar AV noden.

En pacemaker kan hjälpa mot att du har en långsam vilopuls men kan aldrig stoppa eller bromsa förmaksflimmret. När man får förmaksflimmer så vill ofta läkare sätta in eller öka dina mediciner för att motverka förmaksflimmret uppkomst och detta kanske man inte vågar sätta in pga du redan har en långsam puls normalt och denna medicin även bromsar detta. Då kan du vara hjälpt av att få en pacemaker i kompination med mediciner.
Man kan också göra ablation mot förmaksflimmret men oftast vill man försöka behandla med medicin först.
Det bästa är att fråga din läkare, som vet mer om din hjärtrytm, om bästa behandling för dig.

Lycka till
Maria Pacemakersjuksköteska